3 islands

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας τίμησε με σεμνότητα την μνήμη των μεγάλων Ιερομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή . Την Κυριακή 18/09/2016 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή της Μυκάλης, στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη στην ηρωική μορφή του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και στη συνέχεια τόνισε: « η Σάμος είχε ανέκαθεν στενότατους δεσμούς με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας εφ’ όσον κατά την αρχαιότητα ανήκε στην περίφημη Ιωνική Δωδεκάπολη, αργότερα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε την έδρα του θέματος της Σάμου που περιλάμβανε και τα μικρασιατικά παράλια από τον κόλπο του Αδραμυττίου μέχρι την περιοχή της Εφέσου.

Κατά τους νεωτέρους χρόνους η επικοινωνία και οι δεσμοί των Σαμίων και Ικαρίων με τους κατοίκους των Ελληνικών πόλεων και Κοινοτήτων της Ιωνίας, της Ικαρίας και της περί τον Μαίανδρον Μαγνησίας, ήταν πάντοτε στενότατοι, αδελφικοί εξ’ αίματος και εξ’ αγχιστείας, αλλά συγχρόνως και πνευματικοί και Εκκλησιαστικοί, λόγω της ηθικής επιδράσεως των Ιερών Μονών της Σάμου και της ακτινοβολίας του Πυθαγορείου Γυμνασίου, από το οποίο απεφοίτησαν σπουδαίοι Μικρασιάτες Έλληνες, όπως ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ ο Χατζησταύρου.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το 1919 μέχρι το 1922 έπεσαν μαχόμενοι διακόσιοι περίπου Σάμιοι και Ικάριοι αξιωματικοί και οπλίτες. Πολύ περισσότεροι υπήρξαν οι αγνοούμενοι και οι άλλοι απέθαναν από τις ταλαιπωρίες της αιχμαλωσίας.

Η τοπική μας Εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (4 Νοεμβρίου 1992) να κατατάξει μεταξύ των νεομαρτύρων αγίων της Εκκλησίας μας τους υπέρ πίστεως και πατρίδας μαρτυρήσαντας Επισκόπους εν έτη 1922 εν Μικρασία Ιερομάρτυρα Χρυσόστομο το νέο, Επίσκοπο Σμύρνης, Γρηγόριο Επίσκοπο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Επίσκοπο Μοσχονησίων, Προκόπιο Επίσκοπο Ικονίου και Ευθύμιο Επίσκοπο Ζήλων και τους μετ’ αυτών σφαγιασθέντας κληρικούς και λαϊκούς και άπαντας τους εκ της θλίψεως της μεγάλης εκείνης αποκαρτερήσαντας και εν δοκιμασία τελειωθέντας, θεώρησε καθήκον και υποχρέωση να ανεγείρει το 1999 μικρό αλλά ευπρεπή ναΐσκο στην περιοχή της Ψιλής Άμμου απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια επ’ ονόματι των Αγίων.

Το αίτημα αυτό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Ευσεβίου απεδέχθη ο Σαμιακός Λαός και ιδίαις δαπάνες του κ. Βασιλείου Λοΐζου εις μνήμη του πατρός του Αντωνίου Λοΐζου, ανεγέρθη ο Ιερός Ναός, ο οποίος εορτάζει κατ’ έτος την πρώτη Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, έμπροσθεν του μνημείου , τέλεσε τρισάγιο υπέρ των πεσόντων στην Μικρασιατική καταστροφή και έγιναν καταθέσεις στεφάνων.

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30