3 islands

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την ευλογία και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ πραγματοποίησε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα χωριά της Σάμου, συνδυασμένες πάντοτε με την τέλεση των ιερών παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Συγκεκριμένα φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα χωριά Κοντέικα (2 Αυγούστου) και Υδρούσα (4 Αυγούστου), με ομιλητή τον καθηγητή κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου, καθώς και στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος (9 Αυγούστου) με ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Ν. Ορφανό και Παλαιό Καρλόβασι (11 Αυγούστου) με ομιλητή τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο τύπου του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» κ. Γερ. Κοσμάτο. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, κοινό θέμα ήταν στοιχεία από την ιστορία, την μοναστική και ασκητική παράδοση και την ιστορία των ναών κάθε χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση συνδυάστηκε τόσο με τους πατρικούς λόγους του Σεβασμιωτάτου, όσο και με παρουσίαση παραδοσιακών σαμιακών χορών, από ανάλογα συγκροτήματα και συλλόγους του νησιού, και με ένα παραδοσιακό κέρασμα από μέρους της ενορίας κάθε χωριού. Μάλιστα, όπως συχνά τονίστηκε από τοπικούς φορείς, οι δραστηριότητες αυτές δίνουν ζωή και παρέχουν πνευματική τροφή στα χωριά μας, και μάλιστα κατά την θερινή περίοδο, οπότε αυτά κατακλύζονται και από αποδήμους της ημεδαπής και της αλλοδαπής, οι οποίοι κατά κανόνα επιστρέφουν στους γενέθλιους τόπους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Είχε προηγηθεί, στις 15 Ιουλίου, ειδική επιστημονική ημερίδα του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» στην Ικαρία, με γενικό θέμα την ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων του νησιού, και ειδικότερα την ευεργετική πνευματική δράση των Κολλυβάδων Πατέρων και την ιστορία της κολλυβάδικης ιεράς μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας, με βάση τα στοιχεία που τελευταία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, χάρη στην έρευνα.

Αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες εν εξελίξει δραστηριότητες του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, όπως τον εμπλουτισμό και την αναλυτική καταλογογράφηση της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης και της συλλογής χειρογράφων και ιστορικών εγγράφων της Μητροπόλεως, την καταγραφή και συντήρηση κειμηλίων και την ανάθεση σχετικών μελετών σε ειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και την διοργάνωση επιστημονικών διημερίδων, ημερίδων και διαλέξεων, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για ένα τοπικό ερευνητικό επιστημονικό κέντρο με σπουδαίο ρόλο. Σημαντικό επίσης είναι και το εκδοτικό έργο του Κέντρου, με την έκδοση αυτοτελών επιστημονικών τόμων και της επιστημονικής επετηρίδας «Δελτίο Σαμιακών Σπουδών», που ήδη αριθμεί τρεις τόμους, ενώ ο τέταρτος βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσεβίου είναι η διάσωση και ανάδειξη των τεκμηρίων της ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορικής και πολιτισμικής παράδοσης της τοπικής μας Εκκλησίας, και στο πλαίσιο αυτό το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την διεύθυνση του κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, εργάζεται συνεχώς, συχνά αθορύβως, αλλά πάντοτε μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30