3 islands

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ Κ.Κ. ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΟΡΣΕΩΝ

 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευσέβιος στα πλαίσια της ποιμαντικής του μερίμνης πραγματοποίησε τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη στους Φούρνους Κορσεών από 10-13 Ιουλίου 2016.θ 640x402

 Το πρωί της Κυριακής 10ης Ιουλίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευσέβιος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων και ομίλησε επι του ευαγγελικού αναγνώσματος. Λαμβάνοντας αφορμή από την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου μας, προέτρεψε στην ευλογημένη παράθεση της ζωής μας στην πρόνοια του Θεού, ως την εγγυημένη από τον Χριστό οδό σωτηρίας. Στη διάρκεια του κηρύγματός του εξέφρασε και την χαρά του για το πολυπληθές εκκλησίασμα, αλλά και την πληθωρική συμμετοχή των πιστών στην θεία Μετάληψη, αποτέλεσμα της παραδόσεως, όπως ειπε, πού έλαβαν και διατηρούν από τον άγιο Νήφωνα και τους λοιπούς Αγίους Κολλυβάδες, πού διήλθαν και από τους Φούρνους.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας επήνεσε τον συνταξιοδοτηθέντα Αιδ/το π. Εμμανουήλ Σπανό, ο οποίος διακόνησε για πάνω από 50 χρόνια ως Εφημέριος Φούρνων και του απένειμε τιμητικώς το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Ακολούθως και με την ευκαιρία της αποπεράτωσης των εργασιών ανεγέρσεως του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου επαίνεσε τον νέο Εφημέριο Αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Παναγιώτου και του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των μακαριστών Εφημερίων Ιωάννου και Μάρκου, ολων των κεκοιμημένων Ενοριτών, συνδρομητών, ευεργετών και δωρητών και εξαιρέτως του μακαριστού Μιχαήλ Κων. Φλυτζάνη.

Το απόγευμα της Κυριακής 10ης Ιουλίου 2016, τελέσθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την τάξη και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσεβίου, τα εγκαίνια του εκ  βάθρων ανεγερθέντος νέου Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φούρνων, το οποίο είχε θεμελιώσει η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στους Φούρνους την 7η Αυγούστου 2009.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού, πού τελέσθηκε στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, έλαβε τον λόγο ο νυν ιερατικώς Προϊστάμενος Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος π. Ιωάννης Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, καθώς στο Πνευματικό αυτό Κέντρο θα στεγάζονται πλέον οι Κατηχητικές Συνάξεις, οι Συνάξεις Μελέτης Αγίας Γραφής, αλλά και πολλές ακόμη εκκλησιαστικές και πολιτιστικες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες πνευματικού περιεχομένου και για θέματα υγείας, εθνικές εορτές κ.α.

Έμπλεως συγκινήσεως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευσέβιο για το ανύσταχτο ενδιαφέρον του και την κοπιώδη μέριμνά του καί εξήρε την ολοπρόθυμη προσφορά ολων των Φουρνιωτών και ιδίως των συνεργατών του, Εκκλησιαστικών Συμβούλων και Κυριών της Ερανικής Επιτροπής, αλλά και πολλών κατοίκων του Νησιού, οι οποίοι όπως τόνισε: «αυτοπροαιρέτως θεώρησαν καθήκον τους να συμπαρασταθούν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στην αποπεράτωση του έργου και μάλιστα πολλοί ηταν εκείνοι, πού προσέφεραν από το οικονομικό τους υστέρημα, κινούμενοι από το περίσσευμα της καρδιάς τους».   

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευσέβιος, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του συγκίνηση διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά: «η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου στους Φούρνους ήταν ένα όνειρο, πού έγινε πραγματικότητα, χάρη στην πρόνοια του Αγίου έν Τριάδι Θεού, τη μεσιτεία του Αγίου Νικολάου, αλλά και ολων των Φουρνιωτών και ιδίως χαρη στη φροντίδα και την χρηστή διαχείριση των δύο Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων π. Εμμανουήλ Σπανού και π. Ιωάννου Παναγιώτου μετά των κατά καιρούς Μελών των Εκκλησιαστικών τους Συμβουλίων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, πώς η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου και εξωραϊσμός του αιθρίου και του λοιπού αυλείου χώρου του Ιερού Ναού, τίθενται ως κορωνίδα στα έργα ανακαίνισης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, όπως η νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ο κλιματισμός, η αγιογράφηση του Ναού, τα ξυλόγλυπτα στασίδια κ.α., τα οποία ελάμβαναν χώρα σταδιακά, εδώ και είκοσι χρόνια, ήδη από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του ως Ποιμενάρχου της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών.

Περαίνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος  απεκάλυψε, πώς τόσο οι εργασίες ανεγέρσεως του πνευματικού κέντρου, οσο και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού αποπερατώθηκαν χάρη στη γενναία δωρεά της Εριτίμου Κυρίας Σίτσας (Αναστασίας) Φλυτζάνη στη μνήμη του συζύγου της Μιχαήλ Κων. Φλυτζάνη και της απένειμε την υψίστη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως τον χρυσό σταυρό με την εικόνα του Παντοκράτορος Χριστού και περγαμηνού διπλώματος. Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα επαίνεσε δημόσια την αγάπη της αρχοντικής της καρδιάς, η οποία, όπως τόνισε, περικόσμησε το πνευματικό αυτό κέντρο και το ανέδειξε αντάξιο της αρχοντιάς των Ακριτών μας και της αίγλης του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου. Ωσαύτως ευχαρίστησε και επαίνεσε και τον κ. Παναγιώτην Μπούταν για την αγάπη του στους Φούρνους και την προσφορά του στην Τοπική Εκκλησία, προσφέροντάς του μία ασημένια εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 το πρωί μετέβη στο στρατιωτικό φυλάκιο των Φούρνων, όπου συνεχάρη τον Διοικητή και τους στρατιώτες για την εύορκη υπηρεσία τους και τους απηύθυνε λόγους πνευματικούς, τονίζοντας την πάση θυσία διατήρηση της πίστης στον Χριστό και της αγάπης προς την Πατρίδα μας, ως τον εγγυημένο δρόμο κοινωνικής προόδου, πνευματικής αναβάθμισης και εξόδου από την κρίση.

Το απόγευμα της Δευτέρας 11ης Ιουλίου 2016  χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε προς τιμήν του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χρυσομηλιάς, οπου εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση με τους Ακρίτες της Χρυσομηλιάς και αναφέρθηκε διεξοδικώς στη ζωή και την χρησιμότητα της διδασκαλίας και των συμβουλών του Οσίου Παϊσίου για τη σύγχρονη ζωή. Ακολούθως μετέβη στην παραλία της Χρυσομηλιάς, όπου και προσκύνησε στο κατόπιν θαυμαστής εμφανίσεως του Αγίου Δημητρίου νεοανεγερθέν παρεκκλήσιό Του και συνομίλησε με πολλούς κατοίκους του γραφικού παραλίου οικισμού.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 το πρωί μετέβη στο τρίτο χωριό των Φούρνων, στο Νησί της Θύμαινας. Μετά την παράκληση προς τιμήν της Παναγία μας, πού τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θυμαίνης, ο Σεβασμιώτατος απεθυνόμενος  με πατρικό ενδιαφέρον στον Πρόεδρο και τους ευσεβείς κατοίκους του Νησιού, τους ζήτησε να εμμείνουν στην πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας μας για να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή, καθώς η ελπίδα όπως τόνισε για εμας τους Ορθοδόξους ταυτίζεται με τον Χριστό, κι όταν πιστεύεις σωστά στον Χριστό, ποτέ δεν φθάνεις σε απόγνωση παρά τις δυσκολίες και τά προβλήματα, πού μπορεί να εμφανίζονται.

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου 2016 μετέβη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Φούρνων, όπου επέβλεψε τα αρξάμενα έργα ανακαίνισης, επαίνεσε τον Εφημέριο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την τόλμη και την αποφασιστικότητά τους και εδωσε οδηγίες για περαιτέρω συνέχιση, με την ευχή να φανερώσει ο Χριστός με τη μεσιτεία του Τιμίου Προδρόμου, μια, μικρή έστω, αδελφότητα για να εγκαταβιώσει στην Ιερά αυτή Μονή και να αποτελέσει σημείο πνευματικής αναφοράς των Ακριτών μας.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 το πρωί ανεχώρησε για την Ικαρία, οπου συν Θεώ θα προστή των λατρευτικων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, πού θα λάβουν χώρα προς τιμήν των Προστατών της Ικαρίας, Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.

Στη διάρκεια της παραμονής του στους Φούρνους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φούρνων κ. Ιωάννη Μαρούση, με τους Προϊσταμένους του Λιμενικού Σταθμού και της Αστυνομίας, καθώς και με αρκετούς κατοίκους και επισκέπτες των ακριτικών μας Φούρνων Κορσεών, άκουσε τους προβληματισμούς τους, επελήφθη θεμάτων της αρμοδιότητός του και ανήγειλε την επόμενη συν Θεώ επίσκεψή του εντός των ημερών του αγίου Δεκαπενταυγούστου.β 640x384η 640x384δ 640x384ζ 640x384κ 640x384α 640x384γ 640x384υ 640x480

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31