3 islands

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

FB_IMG_1700579626463.jpg
 
Με λαμπρότητα εόρτασε η Λιβαδειά τα Εισόδια της Θεοτόκου την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως της Λειβαδιάς.
 
Το εσπέρας της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
 
Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και η ευλογία και η αγάπη της Παναγίας να σκεπάζει όλους.
 
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο, κήρυξε το θείο λόγο, αναφέροντας ότι σήμερα τα πλήθη των πιστών καλούνται να πανηγυρίσουν πνευματικώς. Δηλαδή, να μεταμορφώσουμε το βίο μας σύμφωνα με αυτό που ο Θεός θέλει. Τόνισε ότι σήμερα εορτάζουμε το προοίμιο της πρόνοιας του Θεού για τον κόσμο. Η Είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων είναι η προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε ότι αφού είμαστε χριστοφόροι καλούμαστε κι εμείς να παραμείνουμε, όπως η Θεοτόκος, ενωμένοι με τον Χριστό και τα σωτήρια μηνύματα της εορτής των Εισοδίων να τα κάνουμε πράξη.
 
Στον Εσπερινό έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και ο χορός ψαλτών “Ενήχημα” υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Σωτηρίου Κουτσούρη.
 
Το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 2023 τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Σωτηρίου Κοσμόπουλου και άλλων κληρικών της Τοπικής κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας και άλλων Μητροπόλεων.
 
Το θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ευσέβιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τόνισε ότι η Είσοδος της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων προτυπώνεται και προεικονίζεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η Παναγία γίνεται ο καθαρός, ο αμίαντος, ο Άγιος Ναός, γίνεται το κατοικητήριο του Θεού. Γίνεται ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ανέφερε ότι η Παναγία είναι η κιβωτός της Καινής Διαθήκης και όπως η κιβωτός της Παλιάς Διαθήκης έσωσε από τον κατακλυσμό, έτσι και η Παναγία μας είναι η κιβωτός που μας προστατεύει και μας σώζει από τον κατακλυσμό της αμαρτίας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την ευγενή πρόσκληση και την Αβρααμιαία φιλοξενία και ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και Παναγιοσκέπαστα.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως. 
 
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στους δρόμους της Λιβαδειάς. Της Ιεράς Λιτάνευσης προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συλλιτανευόντων του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου και του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος συνόδευσαν στρατιωτικό άγημα, οι μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεβαδέων και με τη συμμετοχή των αρχών του τόπου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.
 
Στην κεντρική πλατεία της πόλεως ομίλησε προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμά "Χαράς" που φέρνει η εορτή των Εισοδίων, τονίζοντας ότι ο χαιρετισμός του Χριστού μετά την Ανάστασή Του είναι το «Χαίρετε». Επίσης, αναφέρθηκε με λόγια σεβασμού στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο για την ευγενή πρόσκληση της συμμετοχής στον εορτασμό της πόλεως. 
 


Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31