3 islands

  • samos vathi
  • ikaria
  • museum banner

Συγχαρητήριος ἐπιστολή πρός τούς ἐπιτυχόντες στά Ἀνώτατα καί Ἀνώτερα Ἐκπαιδευτικά Ἱδρύματα

Ἀγαπητό μου παιδί

Μέ πολλή χαρά πληροφορήθηκα τήν ἐπιτυχία σοῡ στίς Πανελλήνιες  ἐξετάσεις καί τήν εἴσοδό σου στήν τριτοβάθμια ἐκπαίδευση. Τό γεγονός αὐτό ἀποτελεῖ τήν δίκαιη ἐπιβράβευση τῶν κόπων καί τῆς συστηματικῆς προετοιμασίας σου ὅπως ἐπίσης ἀποτελεῖ καί τό ἐφαλτήριο γιά τό ἄνοιγμα ἑνός νέου δρόμου στή ζωή σου, αὐτόν τῆς σοβαρῆς ἐπιστημονικῆς καταρτίσεως καί τῆς προετοιμασίας γιά τήν ἐνεργή προσφορά σου στήν κοινωνία  μας.

Ὡς πνευματικός σου πατέρας συμμετέχω στήν χαρά σου καί μέσα ἀπό τήν καρδιά μου σέ συγχαίρω γιά τήν ἐπιτυχία σου. Συγχαίρω ἐπίσης καί ἐπαινῶ ὅσους σοῡ συμπαραστάθηκαν καί σέ βοήθησαν γιά νά φθάσεις στήν χαρά αὐτῆς τῆς στιγμῆς, κυρίως τούς γονεῖς καί τούς δασκάλους σου.

Περισσότερα...

Ποιμαντικές επισκέψεις του Ποιμενάρχου μας και καλοκαιρινές δράσεις του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την ευλογία και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ πραγματοποίησε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα χωριά της Σάμου, συνδυασμένες πάντοτε με την τέλεση των ιερών παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

      Συγκεκριμένα φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα χωριά Κοντέικα (2 Αυγούστου) και Υδρούσα (4 Αυγούστου), με ομιλητή τον καθηγητή κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου, καθώς και στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος (9 Αυγούστου) με ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Ν. Ορφανό και Παλαιό Καρλόβασι (11 Αυγούστου) με ομιλητή τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο τύπου του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» κ. Γερ. Κοσμάτο. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, κοινό θέμα ήταν στοιχεία από την ιστορία, την μοναστική και ασκητική παράδοση και την ιστορία των ναών κάθε χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του.

     Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση συνδυάστηκε τόσο με τους πατρικούς λόγους του Σεβασμιωτάτου, όσο και με παρουσίαση παραδοσιακών σαμιακών χορών, από ανάλογα συγκροτήματα και συλλόγους του νησιού, και με ένα παραδοσιακό κέρασμα από μέρους της ενορίας κάθε χωριού. Μάλιστα, όπως συχνά τονίστηκε από τοπικούς φορείς, οι δραστηριότητες αυτές δίνουν ζωή και παρέχουν πνευματική τροφή στα χωριά μας, και μάλιστα κατά την θερινή περίοδο, οπότε αυτά κατακλύζονται και από αποδήμους της ημεδαπής και της αλλοδαπής, οι οποίοι κατά κανόνα επιστρέφουν στους γενέθλιους τόπους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

      Είχε προηγηθεί, στις 15 Ιουλίου, ειδική επιστημονική ημερίδα του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» στην Ικαρία, με γενικό θέμα την ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων του νησιού, και ειδικότερα την ευεργετική πνευματική δράση των Κολλυβάδων Πατέρων και την ιστορία της κολλυβάδικης ιεράς μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας, με βάση τα στοιχεία που τελευταία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, χάρη στην έρευνα.

Περισσότερα...

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στην Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας.

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ 640x425Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος όπως κάθε χρόνο στα Νησιά μας, «το Πάσχα του Καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθη πιστών συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, που πανηγύριζαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργεί εικόνα της Παναγία μας και να συμμετέχουν στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της Εορτής , που στα Νησιά μας ήδη από του 18ου αιώνος τελείται συναπτά με την ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας, έθιμο των Ιεροσολύμων, που αρχικώς έφθασε στην Σάμο κατόπιν και στα άλλα Νησιά λόγο της παρουσίας στα Ιεροσόλυμα πολλών Σαμίων αγιοταφιτών Πατέρων, Πατριαρχών, Αρχιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών.

Επίκεντρο του φετινού εορτασμού και πάλι ήταν η πόλις των Καρλοβασίων όπου πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας του Επιταφίου της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου, ενώ έγινε περιφορά του Επιταφίου ανά την πόλιν των Καρλοβασίων με πρωτοφανή συμμετοχή πιστών, οι οποίοι εν είδει θαλάσσης περιέκλειαν το ιερό κουβούκλιον του Επιταφίου της «Μητέρας της Ζωής», συλλιτανεύοντας την προσευχή και την παράκληση τους για τη ζωή και τη σωτηρία τους.

Περισσότερα...

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

No event in the calendar
August 2016
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31