3 islands

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ἐγκαινιάσθηκε τό νέο Ἀρχονταρίκι τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου

20190818_111033.jpg

Μέ λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τήν παρελθοῦσα Κυριακή 18η Αὐγούστου 2019 τά ἐγκαίνια τῆς ἀνακαινισμένης νοτίου πτέρυγος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου, στήν ὁποία πλέον θά στεγάζεται τό νέο Ἀρχονταρίκι τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.

Τόν ἐγκαινισμό ἐτέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος, παρουσίᾳ τῶν μεγάλων δωρητῶν κ.κ. Νικηφόρου καί Γεωργίας Βαλασκαντζῆ, οἱ ὁποῖοι ἕλκουν τήν καταγωγή ἀπό τό Καρλόβασι τῆς Σάμου καί διαβιοῦν στήν Καλιφόρνια τῶν ΗΠΑ, ὅπου καί μεγαλουργοῦν.

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος, μετά τό πέρας τῆς Ἀρχιερατικῆς θείας Λειτουργίας στό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς καί πρό τῆς τελέσεως τοῦ Ἁγιασμοῦ τῶν ἐγκαινίων, ἐξῆρε μέ λόγους ἐγκωμιαστικούς τό ἦθος καί τήν εὐσέβεια τῆς οἰκογενείας τῶν κ.κ. Νικηφόρου καί Γεωργίας Βαλασκαντζῆ, οἱ ὁποῖοι συνέβαλαν τά μέγιστα στήν ὁλοκλήρωση αὐτοῦ τοῦ ἔργου καί παρέδωσαν μέ τήν οἰκονομική τους συμπαράσταση σέ λειτουργία τό νέο Ἀρχονταρίκι τῆς Μονῆς, ἀνακαινισμένο καί εὐπρεπισμένο μέ τή φροντίδα τῆς Ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ὑπό τήν Καθηγουμένη Εὐνίκη Μοναχή, μέ σκοπό τήν ὑποδοχή καί τήν φιλοξενία τῶν εὐλαβῶν Προσκυνητῶν καί ἐπισκεπτῶν τῆς Μονῆς.

Ἐκφράζοντας δέ τίς ἐγκάρδιες εὐχαριστίες του, ὡς καί τήν εὐαρέσκεια τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἀπένειμε στήν φιλόθεη ξυνωρίδα τοῦ Νικηφόρου καί Γεωργίας Βαλασκαντζῆ τήν ἀνώτερη τιμητική διάκριση τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, καί κατέκλεισε τήν προσλαλιά του εὐχόμενος: «...νά σᾶς δίδῃ ὁ Θεός δύναμη, πνευματική καί σωματική γιά νά συνεχίζετε τόν θεοφιλῆ σας ἀγώνα, μέ ὑγεία κατ’ ἄμφω, εἰς ἔτη πολλά καί εὐλογημένα, γιά νά τιμᾶτε τήν ἔνδοξη ἱστορία τοῦ τόπου Σας καί τήν ἡρωϊκή σας καταγωγή καί κυρίως νά χαρίζετε σέ ὅλους το ὑπόδειγμα τῆς ζωῆς σας. Μιᾶς ζωῆς ποῦ συντίθεται ἀπό πολλές ἀρετές καί συνδυάζει ταυτόχρονα:

Τήν ἀρχοντιά μέ τήν εὐγένεια

Τήν προσφορά μέ τήν ταπείνωση

Τήν σεμνότητα μέ τόν αὐθορμητισμό

Τήν διάκριση μέ τό θάρρος

Τήν ἀγάπη μέ τό ἦθος

Καί ἐν τέλει τήν ἐπίγεια βιοτή μέ τήν οὐράνια αἰωνιότητα.

ὥστε ἡ ζωή σᾶς ἀνακαινισμένη ἀπό τήν πνοή τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νά φαίνεται καί νά εἶναι εὐωδία Χριστοῦ.».

Μετά τήν σύντομη ἀκολουθία τοῦ ἐγκαινισμοῦ, ἡ Γερόντισσα Eὐνίκη, καί τό ζεῦγος Βαλασκαντζῆ «ἔκοψαν τήν κορδέλλα» καί ὅλο τό ἐκκλησίασμα εἰσῆλθε ἐντός τοῦ νέου Ἀρχονταρικίου, ὅπου κατά τό εἰωθός καί ἔλαβε τό κέρασμα καί χάρηκε τά ἔργα τῶν χειρῶν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως εὐλόγησε ὁ Θεός καί ἡ Παναγία ἔνευσε στήν καρδιά τους. Ἀμήν.

20190818_111427.jpg

20190818_104341.jpg

Εκτύπωση Email

H ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

DSC_3183.JPG

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στο    Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας Σάμου και συμμετείχαν στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (22/8).

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ Ευσέβιος πλαισιούμενος από Ηγουμένους των Ιερών Μονών της Σάμου και πλειάδα Ιερέων.DSC00024.JPG

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ανεφέρθη στο απολυτίκιο της εορτής « εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε» και ετόνισε ότι η Παναγία κοιμάται αλλά δεν εγκαταλείπει τον κόσμο . Η μητρική καρδιά είναι πάντοτε προσηλωμένη στα παιδιά της , τον κόσμο και πρεσβεύει συνεχώς για την σωτηρία όλων μας »

DSC00080.JPG

Καλωσόρισε τον νέο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Πολύκαρπο και του ευχήθηκε τα δέοντα.

Στη συνέχεια εψάλησαν τα εγκώμια της Παναγίας μας και έγινε λιτάνευσις του Επιταφίου της παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού. DSC00065.JPGDSC_3232.JPG

Ανήμερα τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η πανηγυρική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ.κ Ευσεβίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Σωτήριος Κοσμόπουλος.

20190823_103212.jpg

Στο τέλος της θ. Λειτουργίας έγινε λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος γύρωθεν του καθολικού της Ιεράς Μονής και ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε όλους ευχήθηκε η Παναγία να σκέπει το νησί και την Ιερά Μονή της.

20190823_103337.jpg

 

                                      

 

                                                                          

                           

 

                                                                             

  • DSC00080.JPG
  • DSC_3232.JPG
  • 20190823_103559.jpg
                                               

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση Email

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ , ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥΣ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου , Ικαρίας και Κορσεών κ.κ Ευσεβίου.

Ο μήνας Αύγουστος ,ο τελευταίος του καλοκαιριού αλλά του εκκλησιαστικού έτους είναι αφιερωμένος εορτολογικά στην Παναγία . Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάζεται πανηγυρικά από τον πιστό λαό, ο οποίος ονομάζει το Δεκαπενταύγουστο και Πάσχα του καλοκαιριού . Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη ευλάβεια , το σεβασμό και τα αισθήματα αγάπης , που κατακλύζουν τις καρδιές των πιστών για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ευγνωμοσύνη όλων για τις ποικίλες χάριτες της.

Έντονη είναι η ευλάβεια και των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας προς την Παναγία και αυτό καταφαίνεται από το πλήθος των μοναστηριών , των Εκκλησιών και των παρεκκλησίων που είναι αφιερωμένα στο όνομα της. Η Παναγία , το ανεκτίμητο αυτό πνευματικό κόσμημα της Ορθοδοξίας, αιώνιο σύμβολο αγιωσύνης, αγνότητας, ταπεινοφροσύνης, μητρικής αγάπης και εγκαρτέρησης στον πόνο , συγκλονίζει κάθε χριστιανική ελληνική ψυχή. Ο λαός των νησιών μας έχοντας βαθειά μέσα του ριζωμένη και την παράδοση των παραλίων της Μικράς Ασίας όπου έζησε κι εκήρυξε ο ηγαπημένος μαθητής ο Ιωάννης ο Θεολόγος , πάντοτε την ατενίζει με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό γι αυτό και κάθε γιορτή της και ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο προσφεύγει σ’ Αυτήν για δυναμικές αναζητήσεις και προσπάθειες , για φωτισμένες επιλογές και πράξεις , για σκέπη και εγκαρδίωση, για οραματισμό και ελπίδα.

Οι πιστές καρδιές γνωρίζουν πως η Παναγία αν και μετετέθη στους ουρανούς δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Εξακολουθεί με τις μεσιτικές της προσευχές να συμπαρίσταται στις δοκιμασίες, να πραΰνει τους πόνους , να γαληνεύει τις ψυχές , ακατάπαυστα να ελεεί τις ταλαιπωρημένες από την αμαρτία και τους πειρασμούς ανθρώπινες υπάρξεις.

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στο Καρλόβασι , μια εθιμική λατρευτικά ιδιόμορφη ακολουθία, που έχει μεταφερθεί στη Σάμο τον 18ο αιώνα υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων λόγο προελεύσεως από το νησί μας πολλών Αγιοταφιτών Πατέρων , καταδεικνύει την αγάπη του λαού του Θεού προς την Παναγία και συγχρόνως το γεγονός ότι η παρουσία της στα νησιά μας είναι ζωντανή , φώς μυστικό, ελπίδα για το μέλλον τους, περισσή κατάνυξη, θαλπωρή και ζεστασιά για όλους.

Στο μυρωμένο από την χάρη της Αυγουστιάτικο βραδινό , οι ψαλμωδίες των εγκωμίων στην Κοίμηση της δεν είναι μόνο ύμνος εξόδιος αλλά και ύμνος ευγνωμοσύνης για την πραγμάτωση της υποσχέσεως του Θεανθρώπου για νίκη πάνω στον Θάνατο , ευχαριστία, αγάπη, τιμή και δόξα προς την κοινή πνευματική Μητέρα μας.

Το γεγονός πως η μορφή της Θεοτόκου κατέχει ξεχωριστή θέση στα νησιά μας αποτελούν και οι διάφορες ευλαβικές ονομασίες που της απέδωκαν οι Σαμιώτες , Ικάριοι και Φουρνιώτες με τις τόσες εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην χάρη της.

Στο νησί της Σάμου επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 135 Ενοριακοί ναού και παρεκκλήσια και 7 Ιερές Μονές . οι Ιερές Μονές της Παναγίας Βροντιανής (1566), Μεγάλης Παναγίας (1586), Αγίας Ζώνης (1695), Ζωοδόχου Πηγής Κότσικα (1730), Ζωοδόχου Πηγής Βαθέος ( 1756), Παναγίας Κακοπεράτου και Παναγίας Μαραθοκάμπου(1887). Οι Ιεροί Ναοί της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας(10ος αιών), Παναγίας Μακρινής (!4ος αιών), Παναγίας Καστρινής Παλαιού Καρλοβάσου, Παναγίας Καρλοβάσου (1898), Παναγίας Παγώνδου, Παναγίας Σπηλιανής ή Καληαρμένισσας ( εντός σπηλαίου), Παναγίας Μαυρίκενας και Παναγίας Ποταμίου Καρλοβάσου του 11ου αιώνα.

Στο νησί της Ικαρίας επ ‘ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμώνται 4 Ιερές Μονές, Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος (1775), Ευαγγελισμού Θεοτόκου Μουντέ (1460) , Ευαγγελισμού Θεοτόκου Μαυριάνου (18ος αιών) , Ζωοδόχου Πηγής Γλαρέδο (1890) και 35 Ενοριακοί Ναοί και παρεκκλήσια.

Τα ποιο γνωστά και με χαρακτηριστικά επίθετα προς την Θεοτόκο είναι τα εξής : Παναγία Λέφαινα, Παναγία Μακρή, Παναγία Κιουρά, Παναγία Ελεημονίτισσα, Παναγία Δέσποινα, Παναγία Λαγκάδας, Παναγία Αντιφωνίτισσα, Παναγία Υπακοή , Πναγία του Κύκκου, Παναγία Φλεσιανή, Παναγία Ξηροκαμπίτισσα.

Τέλος στα νησιά των Φούρνων υπάρχουν 4 Ιεροί Ναοί επ ‘ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Έντονη η ζωοδότρα μεσιτεία και χάρις της Παναγίας στα νησιά μας. Περισσή η αγάπη της καρδιάς μας προς αυτήν που έγινε η « αιτία της των πάντων θεώσεως» Μεγαλόχαρη ελέησον ημάς.

Εκτύπωση Email

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

DSC_0521.JPG

 Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την Δευτέρα 5 Αυγούστου το απόγευμα στον ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Πυθαγορείου Σάμου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.κ Στεφάνου ( βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου , Καλύμνου και Αστυπαλαίας ) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ευσεβίου με την συμμετοχή πλήθους Κλήρου και λαού. Κατά την διάρκεια του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.κ Ευσέβιος καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Στρατονικείας κάνοντας μικρή αναφορά στα Ιστορικά γεγονότα της ημέρας στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος ομίλησε σχετικά για το πνευματικό περιεχόμενο της ημέρας. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Λιτανεία προς το λιμάνι, όπου και έγινε δέηση και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε χαιρετισμό.

DSC_0489.JPG

 

DSC_0531.JPG

 

Την Τρίτη 6 Αυγούστου το πρωί, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, τελέστηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.κ Στεφάνου . Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για την 195η  επέτειο της ναυμαχίας της Μυκάλης και επιμνημόσυνη δέηση  στο μνημείο του αρχηγού της Σαμιακής επανάστασης Λυκούργου Λογοθέτη .

DSC_0648.JPG

 DSC_0651.JPG

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε το 9ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών με τίτλο « Αντάμωμα στο Πυθαγόρειο» το οποίο διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου . Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό Λυκούργου Λογοθέτη του Πυθαγορείου και σε αυτή συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από δέκα πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού με φιλοξενούμενο τον χορευτικό σύλλογο Μικρασιατών Λέρου.

DSC_0699.JPGDSC_0670.JPG

Εκτύπωση Email

ΕΚΔΗΜΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

FB_IMG_1565259932666.jpg

Την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εξεδήμησε προς Κύριον ο αγαπητός π. Δημήτριος Παπασταματίου σε ηλικία 67 ετών.

Διακόνησε στο Ιερό θυσιαστήριο επι 36 συναπτά έτη ως εφημέριος των Ιερών Ναών Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής και Αρχιερατικός Επίτροπος Αρναίας από το 1983 έως το 1990 και Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίας Παρασκευής Χώρας Σάμου από το 1990 μέχρι της μακαρίας τελευτής του. Επίσης διακόνησε  Αρχιερατικός επίτροπος της μείζονος περιοχής Πυθαγορείου. Μέλος του επισκοπικού δικαστηρίου . Πρόεδρος της επιτροπής του Ιερού Μετοχίου Παναγίας Σπηλιανής . Εκτελών χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μυτιληνιών Σάμου.

Διεκρίθη για το ήθος, την ακεραιότητα , την εντιμότητα, την πνευματική και φιλανθρωπική προσφορά του. Η εξόδιος Ακολουθία ετελέσθη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χώρας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ευσεβίου πλαισιουμένου υπό του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών οι οποίοι με έκδηλη συγκίνηση εξέφραζαν τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τον μακαριστό π. Δημήτριο. Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην προσλαλιά του στην μακρά διακονία του , τα πνευματικά και ηθικά χαρίσματα που τον κοσμούσαν.

Εκτύπωση Email

ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Άυριο
γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σήμερα:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

No event in the calendar
August 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31